Veilige danswereld

1 februari, 2024

Binnen MBO DANS streven we naar een veilige danswereld. Als trotse partner van de Alliantie Dans Veilig, zijn wij vanaf het begin betrokken bij het naleven van de aanbevelingen uit het baanbrekende rapport 'Schaduwdansen'. In een sector die zo divers is als de danswereld, van stijldansen tot hiphop, bundelen wij krachten met verschillende partijen om tot een veiligere danswereld te komen.

MBO DANS is, tot nu toe, de enige dansopleiding die zich heeft aangesloten bij de Alliantie Dans Veilig, met een actieve zetel in de stuurgroep. Als toegewijde deelnemer aan dit cruciale initiatief erkennen en onderschrijven wij het fundamentele belang van een sociaal veilige danswereld.

Op 31 januari is de de campagne om op te roepen tot een cultuurverandering in de danssector gelanceerd. Ons eerste doel is het bieden van erkenning aan iedere danser die ooit grensoverschrijdend gedrag heeft ervaren. Het is tijd om de slachtoffers te erkennen en hen de erkenning te geven voor het leed dat zij hebben doorstaan. Het is een belangrijke stap in de richting van herstel en het aanpakken van de zaken die lange tijd niet goed zijn gegaan.

MBO DANS zet zich in voor een veilige en positieve cultuur in de danswereld. Grensoverschrijdend gedrag hoort nergens thuis, ook niet in de danssector. Wij dragen hieraan bij door studenten op te leiden tot dé Artistic Dansprofessional van morgen, in een veilige omgeving met gelijke kansen. Samen zorgen we voor blijvende positieve veranderingen in de danswereld. Met bewustwording, beleidsontwikkeling en door intensief samen te werken met dansers werken we aan een veilige en inclusieve dansgemeenschap, en kijken uit naar een toekomst waar respect en integriteit de kern vormen van de Nederlandse danswereld. 

Wil je je verhaal kwijt? Neem contact op met 

1. Je talentcoach 

2. Interne Vertrouwenscontactpersoon MBO DANS / Scalda 

3. Externe Vertrouwenscontactpersoon van MBO DANS / Scalda

4. Klacht – en geschillenregeling Scalda 

5. Onderwijsinspectie - contactformulier